RSS

Přelet nad kukaččím kmotrem

Podle předpokladu s laskavým názvem "Mafia hypothesis" jsou kukačky ještě větší frajeři, než by se zdálo. Stejně jako operují lidské mafie s výpalným, mají kukaččí gangy něco, co by se dalo nejlépe nazvat "výsedné".

Celý ušlechtilý koncept funguje nějak takto: Kukačka snese do cizího hnízda vajíčko. Straka, na které tímto způsobem obvykle parazituje, není úplně nadšená, ale jde do toho a vyhřívá. Kukačka pravidelně přilétá zhodnotit situaci (srovnej: sociální pracovnice). Jednoho dne si straka řekne, že už ji ten cizí smrad vlastně irituje, a vykopne kukaččí vejce z hnízda. Příští návštěva kukačky se nese v mírně konfliktním duchu - rozmlátí strace hnízdo a vejce s jejími vlastními potomky, aby si to příště lépe rozmyslela. Straka si tuto lekci bere k srdci a vzhledem k tomu, že jí nejvíc záleží na úspěšném vysezení svých vajec, napříště nedělá problémy.

A toto byl romantický příběh z přírody pro dnešní den.

Pozn.: Jedná se údajně o druh kukačky, jejíž mládě nevyhazuje po narození z hnízda legitimní vejce - u těch by výše uvedená teorie nefungovala, protože straka by o své potomky přišla tak jako tak.

Zdroj: Cracked.com; Wikipedia; Evidence for Bird Mafia!

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kolik ledvin máš, tolikrát jsi člověkem

Při transplantaci ledviny se původní, selhávající ledviny zpravidla ponechávají v těle, protože jejich odstranění může vést ke zbytečným komplikacím. Nová ledvina se v takových případech obvykle umisťuje jinam a je napojena na jiné šlauchy - místo břišní aorty na vnější kyčelní tepnu a místo dolní duté žíly na vnější kyčelní žílu. Močovod, který je při transplantaci součástí dodávky, je pak napojen na močový měchýř. Některým vášnivým sběratelům se tímto způsobem podařilo nastřádat i pět ledvin, což musel být tetris jak blázen.

Zdroj: eso v klubu Víte, že...; Wikipedia; Telegraph - Indian photographer has five kidneys

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS