Pokud vám rodiče a prarodiče vtloukali do hlavy, že je špenát bohatý zdroj železa, stali jste se (společnými silami) obětí jednoho z nejrozšířenějších mýtů v oblasti zdravého stravování. Nezaslouženě dobrou pověst si špenát vybudoval díky německé studii z roku 1870, jejíž autoři mu přisoudili obsah železa na úrovni červeného masa. Dopustili se však zásadní chyby - spletli se v umístění desetinné čárky a špenát tak skončil s desetinásobným obsahem železa oproti skutečnému. Teprve v roce 1937 byl tento omyl vyvrácen jinou studií, která uvedla údaj na pravou míru a vrátila špenát do sfér běžné listové zeleniny.
V 90. letech pak přišla další krutá rána - bylo zjištěno, že téměř veškerý obsah železa na sebe váže kyselina šťavelová a tělu zůstává k dispozici pouhých 2 - 5 %. Jako zdroj železa je tedy špenát naprosto k ničemu, nicméně zůstává dobrým zdrojem vitamínů A a E, beta karotenu a několika antioxidantů (přinejmenším do publikace nějaké další studie).
Zdroj: De-fact-o - Spinach is high in iron
Pepek námořník, The Placebo Man
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
1 komentářů:
dong tam
game mu
cho thuê phòng trọ
cho thuê phòng trọ
nhạc sàn cực mạnh
1900 6516 tổng đài tư vấn luật miễn phí
công ty luật
số điện thoại tư vấn luật
dịch vụ thành lập doanh nghiệp
Okomentovat