RSS

Pepek námořník, The Placebo Man

Pokud vám rodiče a prarodiče vtloukali do hlavy, že je špenát bohatý zdroj železa, stali jste se (společnými silami) obětí jednoho z nejrozšířenějších mýtů v oblasti zdravého stravování. Nezaslouženě dobrou pověst si špenát vybudoval díky německé studii z roku 1870, jejíž autoři mu přisoudili obsah železa na úrovni červeného masa. Dopustili se však zásadní chyby - spletli se v umístění desetinné čárky a špenát tak skončil s desetinásobným obsahem železa oproti skutečnému. Teprve v roce 1937 byl tento omyl vyvrácen jinou studií, která uvedla údaj na pravou míru a vrátila špenát do sfér běžné listové zeleniny.

V 90. letech pak přišla další krutá rána - bylo zjištěno, že téměř veškerý obsah železa na sebe váže kyselina šťavelová a tělu zůstává k dispozici pouhých 2 - 5 %. Jako zdroj železa je tedy špenát naprosto k ničemu, nicméně zůstává dobrým zdrojem vitamínů A a E, beta karotenu a několika antioxidantů (přinejmenším do publikace nějaké další studie).

Zdroj: De-fact-o - Spinach is high in iron

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS